Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
CCNA Geheugensteuntje

CCNA Geheugensteuntje

Home - Profile - Archives

Inleiding - Posted at 15:22 on 20/1/2007 by @lfons

Packet containment

Wat voorkomt dat de routing advertisements in andere netwerken en domeinen terecht komt? Wat voorkomt verder ook nog dat mededelingen door het netwerk blijven loopen.
Op de eerste vraag, kan de administrator routing protocols configureren om enkel advertisements te sturen naar interfaces voor gekende netwerken. Wanneer een interface of een router niet gekend is, krijgt die ook geen updates. Op die manier kan het geheel beperkt worden tot specifieke interfaces. Daarenboven worden mededelingen van een ongekend domain gewoon genegeerd.
Het probleem van het loopen door het netwerk is minder eenvoudig op te lossen. Sommige netwerken voorkomen looping door de fysieke configuratie. Dit werkt, maar in geval van falen van een link is er geen ander pad mogelijk. Een andere optie is om het TTL veld te gebruiken in de IP header.

Convergentie problemen

De eenvoud van de updates kan voor enkele problemen zorgen. Een van de problemen is de mogelijkheid om verkeer over een zeer inefficient pad te sturen. Een andere is de mogelijkheid dat een routing update lang duurt en dus het routing domain onstabiel is en dus verkeer niet efficiënt of zelfs fout doorstuurt.
Maatregelen De meeste Distance Vector implementaties hebben een maatregel om het tellen naar oneindig te beperken.
Een eerste is het uitschakelen van de 30s timer. Wanneer een router een update ontvangt, wordt deze onmiddellijk doorgestuurd. Dit lost het probleem van convergentie niet op, maar versnelt het geheel wel aanzienlijk.
Split Horizon
Het idee hierachter is “gezond verstand”. Het heeft geen zin om updates door te sturen over een interface vanwaar het de initiële mededeling heeft gekregen. Dit lost een deel van het probleem op, maar niet volledig. Wanneer er fysieke loops aanwezig zijn, is er nog altijd een mogelijkheid om tot oneindig te tellen.
Split Horizon met Poison Reverse
Hierbij worden wel updates gedaan naar de interface van wie de initiële boodschap is gekomen. Het verschil hier is, dat de updates naar de initiële interface de waarde 16 krijgt. Op deze manier kunnen er geen foute updates gebeuren en worden loops vermeden.
Holddown
Een andere distance-vector verbetering is holddown. Wanneer een route als onbereikbaar gemarkeerd is, weigert de adverterende router updates te ontvangen voor een zekere tijd. Dit is een efficiënte manier om loops te beperken, maar het is geen ideale oplossing en verhoogt de convergentie-tijd. RIP maakt geen gebruik van holddown.

Link State Protocols

Het Link State protocol is geïmplementeerd wanneer een router de staat van zijn locale interfaces meedeelt aan zijn buren.
Elke link interface heeft een waarde toegewezen, de metric. Deze mededlingen worden doorgestuurd naar alle routers in het routing domain. Ze worden gebruikt door de routers om de topologie van het domein te leren kennen: wie met wie verbonden is en tegen welke kost. Wanneer 2 interfaces dezelfde metric hebben, is het afhankelijk van de configuratie van de router, welke interface er nu gebruikt zal worden.

Packet containment

Ook hier kent men dezelfde problemen, grenzen en looping. Dezelfde oplossingen als voor Distance-vector protocols kunnen gebruikt worden bij link-state protocols. De meest gebruikte aanpak echter, is een combinatie van een leeftijdsveld, een volgnummer en een checksum om te controleren of een mededeling al ontvangen is door een node. Indien dat het geval is wordt de LSA(Link State metric Advertisement) genegeerd en wordt het pakket niet verder doorgestuurd.


Last Page :: Next Page