Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
CCNA Geheugensteuntje

CCNA Geheugensteuntje

Home - Profile - Archives

Inleiding - Posted at 15:21 on 20/1/2007 by @lfons

Routing Information Protocol (RIP)

RIP is oorspronkelijk ontworpen voor LAN's, maar wordt vandaag de dag ook gebruikt op somminge WAN's.
RIP is een distance-vector routing protocol. De routing-beslissing is gebaseerd op het aantal intermediaire hops tot de eindbestemming.
RIP deelt enkel netwerk adressen en afstanden(#hops) mee. De hop count wordt gebruikte om de kost van de route te bepalen. Een count van 16 geeft aan dat een adres onbereikbaar is, een count van 1 geeft aan dat het netwerk onmiddellijk verbonden is.
Over het algemeen zendt RIP updates uit elke 30 seconden. Wanneer een router geen update binnen de 180 s ontvangt, wordt die router als onbruikbaar gemarkeerd. Na 240 s geen updates worden alle entries uit de routing tabel gehaald voor die bepaalde router.

Doorgeven van updates

Aangezien RIP zijn geburen update, die op hun beurt weer hun geburen gaan updaten enzo, duurt het een tijd voordat een update door heel het domein gepropageerd is. Een router die zijn volledige routing tabel doorstuurt, doet dat elke 30 s. Nodes die aan de uiteinden van de broadcast zitten, zullen de veranderingen slechts waarnemen wanneer alle tussenliggende nodes hun updates gedaan hebben.

Unicast updates & updates disabelen

RIP is ontworpen als een broadcast protocol, het is echter mogelijk om RIP boodschappen te sturen naar niet RIP nodes. Dit kan handig zijn om met een andere router te connecteren op een PPP link. Ook is het mogelijk om het gebruik van RIP uit te schakelen op specifieke interfaces.
RIP boodschappen
RIP maakt gebruik van UDP. Er zijn twee verschillende versies mogelijk, RIP-1 en RIP-2. De boodschappen van de twee versies verschillen lichtjes. Beide versies bevatten een adres familie die gecodeerd is als een 2 voor IP adressen. Het volgende is een IP adres en zijn metric(hop count). Deze boodschapvelden kunnen tot 25 x herhaald worden. Dit is om de maximale grootten van een RIP boodschap kleiner dan 512 bytes te houden.
RIP2 authenticatie
RIP-2 ondersteunt authenticatie, iets wat versie 1 niet doet. Elk RIP pakket wordt geauthenticeert aan de ontvanger, als de interface geconfigureerd is voor authenticatie. Typisch wordt er een MD5 authenticatie gebruikt.


Last Page :: Next Page