Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
CCNA Geheugensteuntje

CCNA Geheugensteuntje

Home - Profile - Archives

Inleiding - Posted at 15:18 on 20/1/2007 by @lfons

Directed Graphs

OSPF ondersteunt 3 types van fysieke netwerken: Point-to-point, Broadcast en Non-broadcast netwerken.
OSPF werkt met directed graphs. De grafieken bevatten de waardes tussen 2 punten, de interfaces tussen 2 routers. De waardes stellen de gewogen waarde voor van het kortste pad met de router als root. Als gevolg hiervan is het korste pad van de router naar eender welk punt in een internet, gevonden door een berekening van de router. De berekening bepaalt enkel de volgende hop naar de bestemming in het hop-to-hop forwarding proces. De link state database die gebruikt wordt voor de berekening is afgeleid van de informatie die wordt bekomen door mededelingen van andere routers die hun info doorzenden naar hun buren. Die informatie focust op de topologie van het netwerk met een “directed graph”. Periodiek kan de informatie gebroadcast (flooded) worden naar alle routers in het AS of area, of wordt het doorgezonden indien nodig (bij een wijziging). Elke router beschikt dus over dezelfde directed graph. Een OSPF router berekent het kortste pad tot de andere routers in het routing domain met zichzelf als startbasis, gebaseerd op de gegevens van de link state database. Als de berekeningen 2 evenwaardige paden aangeven, zal de router het verkeer evenredig verdelen over de 2 paden.

Routing beslissingen

Oorspronkelijk baseerde OSPF zijn routing beslissingen op 2 velden uit het IP datagram: het bestemmings IP adres en het TOS field. Het TOS field wordt echter weinig gebruikt en is in het verval gekomen. Er zijn nieuwe manieren gekomen om metrics toe te wijzen aan links en netwerken.

Basisoperaties / Hello protocol

Dit is een handshaking protocol dat routers toelaat om dingen over elkaar te leren, informatie uit te wisselen en pings uit te voeren om te controleren of de link nog actief is. Nadat de Hello handshaking voldaan is, worden de verbonden routers “merly adjacent” genoemd. Dit betekent dat ze een deel van de synchronisatie hebben uitgevoerd, maar nog niet volledig synchroon zijn.
Daarna wisselen de routers informatie uit die hun kennis van het routing domain weergeeft. Deze info wordt een database beschrijving genoemd en wordt geplaatst in de LSA(Link State Advertisement) boodschappen. De volledige database wordt niet doorgestuurd, maar wel voldoende gegevens zodat de routers kunnen kijken of de databases overeenkomen of niet. Als alles consistent is, wordt de buur gemarkeerd als “fully adjacent” De routers wisselen LSA's uit die link updates bevatten om eventueel volledig adjacent te worden.
Daarna worden periodiek hello boodschappen uitgewisseld om de buren bewust te houden van elkaar.


Last Page :: Next Page