Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
CCNA Geheugensteuntje

CCNA Geheugensteuntje

Home - Profile - Archives

Inleiding - Posted at 15:18 on 20/1/2007 by @lfons

Op een broadcast netwerk gaat een router uit zichzelf op regelmatige basis hello pakketten uitsturen. Dit laat toe dat buren op een dynamische manier kunnen gedetecteerd worden. De hello pakketten bestaan uit een afbeelding van de netwerk-kennis van de router en een lijst van hello pakketten die de router recentelijk gezien heeft.
Op een non-broadcast netwerk gaat een potentiële designated router Hello pakketten sturen naar alle andere potentiële designated routers. Indien hij zelf de uitverkoren designated router wordt, gaat hij Hello pakketten sturen naar alle routers op het netwerk.

Designated router

OSPF vereist dat een router wordt aangeweze als designated router voor een netwerk. Op deze manier moeten de hosts zich niets aantrekken van route-advertising. Een LSP wordt niet naar de afzonderlijke routers doorgestuurd, maar naar de DR. Deze zal dan de LSP multicasten naar de andere routers. De DR is verantwoordelijk voor het verzamelen van specifieke bevestigingen van elke LSP van andere routers en genereert een LSA voor een multi-acces netwerk. Indien hij geen bevestiging krijgt van een bepaalde router op een LSP, zal hij specifiek de LSP nogmaals naar die router versturen.
Omdat de DR veel info bijhoudt betreffende de status van verschillende routers zou het vrij veel tijd vragen vooralleer een andere router deze taak heeft overgenomen in geval van een crash. Daarom selecteert OSPF niet enkel een DR, maar ook een backup DR. De volgorde wordt bepaald door het toewijzen van een prioriteit aan de router.
De DR vermindert dus de trafiek voor routing op het netwerk én verkleint de topologische database.

OSPF area's

In grote netwerken kan de hoeveelheid data getransporteerd over het netwerk voor routing grote vormen aannemen. Zelfs in die mate dat het storend zou kunnen worden voor gebruikersdata. Bij OSPF kan he AS opgedeeld worden in area's. Zodoende wordt de hoeveelheid verkeer voor routing over het netwerk beperkt. Slechts 1 router/area moet de informatie van het gehele AS bijhouden en die dan doorgeven aan de andere routers in de area.

Virtual links & backbones

OSPF vereist dat alle area's met elkaar verbonden zijn door een backbone area (area 0). Het idee achter een backbone forceert een simpele hub-technologie waarin de routing informatie van de ene area over de backbone moet om de andere area te bereiken. Omdat dit té beperkend is, bestaan erook virtuele links. Dit staat toe dat routing pakketten van de ene area naar de andere kunnen gestuurd worden en niet over de backbone moeten lopen.

Externe routing

Dit is de methode om routing informatie van buiten het AS te bekomen. OSPF kent twee types van externe routing.
type 1: beschouwt de metrics van het externe gelijk aan de interne OSPF link state
type 2: enkel de metrics van de router naar het externe AS wordt gebruikt. Er wordt van uitgegaan dat de grootste kost de routing tussen de verschillende AS'en is.


Last Page :: Next Page